Investiti

Investiti

marți, 15 aprilie 2014

Bunastare vs Wellness

Dupa anul 1989 in vocabularul romanilor au aparut tot mai multe cuvinte straine, cuvintele din DEX nefiind suficiente pentru unele persoane. Unul din cuvintele des uzitate este si Wellness, cuvant care in mod eronat este asociat unei anumite companii straine. 


Wellness-ul este un termen in general folosit pentru descrierea unui echilibru al mintii, al trupului si al spiritului, din care deriva un sentiment de bine general. Termenul a fost folosit in contextul medicinei alternative din  timpul  Dr. Halbert L. Dunn, care a  inceput  sa   foloseasca  fraza   „wellness de nivel inalt”  in anii 1950.  Conceptul modern  de wellness nu a devenit  foarte popular pana in anii 1970.



Definitiile wellnessului difera in functie de cei ce il promoveaza. Acesti  promotori  ai wellnessului incearca sa creeze o populatie mai sanatoasa si o calitate mai ridicata a vietii. Wellnessul poate fi definit si ca „o cautare a unui stil de viata mai sanatos si echilibrat”


"Daca ar fi sa dam o definitie pentru WELLNESS, ar suna asa: O stare de sanatate mentala si psihica, in special sustinuta de dieta corespunzatoare, program de exercitii fizice si obiceiuri sanatoase. Pe scurt si pe romaneste inseamna: STARE DE BINE, adica de SANATATE."


Mai pe romaneste eu as spune BUNASTARE !

Wellness-ul, definit de catre Fundatia Wellness pentru Profesionisti, este considerat ca fiind „o grija fata de sine, fara a folosi medicamente, care nu numai ca poate elimina problemele de sanatate dar le poate si preveni”. Imbunatatirea wellnessului se concentreaza pe minimizarea efectelor celor trei dimensiuni de stress: stresul fizic, care cauzeaza iritatia sistemului nervos, stresul chimic care cauzeaza toxicitatea corpului si stresul mental care induce schimbari hormonale.

Organizatia Mondiala a Sanatatatii defineste wellness-ul ca: “o stare fizica completa, mentala si sociala, ce are loc numai in absenta bolilor sau infirmitatii”.




Wellness-ul este un proces dinamic permanent, de a deveni constient, responsabil si de a lua decizii care contribuie la starea de bine. Se refera la schimbare si dezvoltare, prin care se dezvolta nivelul fizic, intelectual, emotional, social, spiritual, ocupational precum si nivelul mediului inconjurator. Fiecare dimensiune este egal vitala in cautarea sanatatii optime. 

Este echilibrul dintre minte, corp si spirit.


Deci
WELNESS ~ SANATATE COMPLETA !

  • Sanatate fizica. Se refera totodata la a face alegeri pozitive intr-o variatate de probleme inclusiv nutritia, activitatea fizica, sexuala, somnul,  programul de odihna, relaxarea, vacantele,
    etc.
  • Sanatate emotionala. Este abilitatea de a forma relatii interdependente bazate pe incredere, respect, onestitate; respect pentru sine, incredere in forte proprii, eficacitate, incredere, dragoste 
  • Sanatate spiritualaSe refera la cautarea raspunsurilor privind semnificatia si scopul existentei umane.
  • Sanatate sociala. Se refera la abilitatea de a avea relatii inter-personale, de a se adapta la diferite situatii sociale si comportamente zilnice. 
  • Sanatate intelectuala Este abilitatea de a declansa gandirea limpede si de a gandi independent, creativ si critic. 
  • Sanatate ocupationala  implica invatarea continua, dezvoltarea de noi aptitudini si cautarea provocarilor care duc la crestere personala si la o lume mai buna. 
  • Sanatatea mediului reprezinta abilitatea de a deveni constient la starea precara a Pamantului si la efectele pe care le au obiceiurile tale zilnice in mediul inconjurator.