Investiti

Investiti

marți, 15 aprilie 2014

Bunastare vs Wellness

Dupa anul 1989 in vocabularul romanilor au aparut tot mai multe cuvinte straine, cuvintele din DEX nefiind suficiente pentru unele persoane. Unul din cuvintele des uzitate este si Wellness, cuvant care in mod eronat este asociat unei anumite companii straine. 


Wellness-ul este un termen in general folosit pentru descrierea unui echilibru al mintii, al trupului si al spiritului, din care deriva un sentiment de bine general. Termenul a fost folosit in contextul medicinei alternative din  timpul  Dr. Halbert L. Dunn, care a  inceput  sa   foloseasca  fraza   „wellness de nivel inalt”  in anii 1950.  Conceptul modern  de wellness nu a devenit  foarte popular pana in anii 1970.



Definitiile wellnessului difera in functie de cei ce il promoveaza. Acesti  promotori  ai wellnessului incearca sa creeze o populatie mai sanatoasa si o calitate mai ridicata a vietii. Wellnessul poate fi definit si ca „o cautare a unui stil de viata mai sanatos si echilibrat”


"Daca ar fi sa dam o definitie pentru WELLNESS, ar suna asa: O stare de sanatate mentala si psihica, in special sustinuta de dieta corespunzatoare, program de exercitii fizice si obiceiuri sanatoase. Pe scurt si pe romaneste inseamna: STARE DE BINE, adica de SANATATE."


Mai pe romaneste eu as spune BUNASTARE !

Wellness-ul, definit de catre Fundatia Wellness pentru Profesionisti, este considerat ca fiind „o grija fata de sine, fara a folosi medicamente, care nu numai ca poate elimina problemele de sanatate dar le poate si preveni”. Imbunatatirea wellnessului se concentreaza pe minimizarea efectelor celor trei dimensiuni de stress: stresul fizic, care cauzeaza iritatia sistemului nervos, stresul chimic care cauzeaza toxicitatea corpului si stresul mental care induce schimbari hormonale.

Organizatia Mondiala a Sanatatatii defineste wellness-ul ca: “o stare fizica completa, mentala si sociala, ce are loc numai in absenta bolilor sau infirmitatii”.




Wellness-ul este un proces dinamic permanent, de a deveni constient, responsabil si de a lua decizii care contribuie la starea de bine. Se refera la schimbare si dezvoltare, prin care se dezvolta nivelul fizic, intelectual, emotional, social, spiritual, ocupational precum si nivelul mediului inconjurator. Fiecare dimensiune este egal vitala in cautarea sanatatii optime. 

Este echilibrul dintre minte, corp si spirit.


Deci
WELNESS ~ SANATATE COMPLETA !

  • Sanatate fizica. Se refera totodata la a face alegeri pozitive intr-o variatate de probleme inclusiv nutritia, activitatea fizica, sexuala, somnul,  programul de odihna, relaxarea, vacantele,
    etc.
  • Sanatate emotionala. Este abilitatea de a forma relatii interdependente bazate pe incredere, respect, onestitate; respect pentru sine, incredere in forte proprii, eficacitate, incredere, dragoste 
  • Sanatate spiritualaSe refera la cautarea raspunsurilor privind semnificatia si scopul existentei umane.
  • Sanatate sociala. Se refera la abilitatea de a avea relatii inter-personale, de a se adapta la diferite situatii sociale si comportamente zilnice. 
  • Sanatate intelectuala Este abilitatea de a declansa gandirea limpede si de a gandi independent, creativ si critic. 
  • Sanatate ocupationala  implica invatarea continua, dezvoltarea de noi aptitudini si cautarea provocarilor care duc la crestere personala si la o lume mai buna. 
  • Sanatatea mediului reprezinta abilitatea de a deveni constient la starea precara a Pamantului si la efectele pe care le au obiceiurile tale zilnice in mediul inconjurator.






joi, 10 aprilie 2014

Despre bunastare


De la Andy Szekely citire ! Multumesc Andy !)

Din nenumăratele dialoguri pe care le-am avut cu oameni prosperi şi cu lideri ai acestui domeniu educaţional am constatat că:
1. Prea des confundăm bunăstarea cu banii (banii reprezintă doar 2/3 din ecuaţie)
2. Dacă ne focalizăm exclusiv pe bani, pierdem aproape sigur ceilalţi 2B
3. Când pornim cu toate cele 3 elemente în minte ne asigurăm că suntem pe drumul cel bun pe termen lung.



Iată ecuaţia:  Bunăstare = bani + bine + bucurie

Simplu, nu ? Poate că pare simplu de citit o astfel de ecuaţie, dar ea conţine nişte nuanţe destul de subtile. La fel ca vinul bun, din “sticla” cu bunăstare se desprinde buchetul numai după ce îi dăm răgazul să ne impresioneze.

Să luăm pe rând cei trei termeni:
Banii
Am pus la început acest termen din alt motiv decât pare. Banii sunt primul termen din ecuaţie nu pentru că ar fi cei mai importanţi ci pentru că sunt primii care ar trebui “daţi la spate” din schema mai largă a bunăstării…
Banii sunt ca hainele: dacă nu le ai pe tine la o petrecere, toată lumea te va respinge. Dacă însă le ai pe tine în bună regulă, vei deschide drumul pentru conversaţii şi bună dispoziţie.

Aşa că, de fiecare dată când te apuci de un proiect, sugestia mea ar fi să te asiguri că finanţele au sens…
Oricât de bun ar fi proiectul şi oricât Bine crezi că poţi face cu el, dacă nu produce de la prima analiză suficienţi bani, te vei duce la petrecere să vorbeşti despre el îmbrăcat în…pielea goală…

Deci, să dăm cezarului ce e al cezarului…
Când îţi vine o idee, verifică-i fezabilitatea financiară (cât investeşti şi cât scoţi) şi abia după aceea intră în detalii şi rafinamente. (asta în afară de cazul în care vrei să faci pur şi simplu caritate, caz în care îţi sugerez să aloci un buget foarte clar pentru acest scop, încă de la începutul anului şi să te ţii de el).

Bine A face bine este pentru majoritatea oamenilor … de bine…. primul motivator care îi determină să se apuce de treabă.

Un exemplu: Exact acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu mine când am iniţiat proiectul Bootcamp University. Dacă nu aş fi avut capacitatea să mă orientez şi către latura economică a acestui proiect, rezultatul ar fi fost unul natural: proiectul ar fi sucombat.

Dar, pentru că am dat cezarului ce e al cezarului… adică am făcut loc în acest proiect de anvergură naţională şi ideii de echipă, de planificare şi de bugete, suntem pe drumul cel bun către o deschidere internaţională a acestei şcoli care are deja 11 ani de existenţă.
***
Apoi, vine o vreme când îţi dai seama că munceşti prea mult. Atunci realizezi că în viaţa ta e loc şi de … mai bine… şi anume loc pentru a te bucura de viaţă şi de timpul tău în vreme ce faci bani şi bine.

Bucurie
Bucuria vine la pachet cu lucrul în echipă bine făcut. În măsura în care reuşeşti să aduci în preajma ta oameni de calitate care să preia cu plăcere din activităţile pe care le făceai tu, se vor întâmpla două lucruri:
1. Te vei putea concentra exclusiv pe ce faci tu excepţional de bine, cu pasiune şi excelenţă.
2. Vei da ocazia co-echipierilor tăi să facă acelaşi lucru.

Ce am spus mai sus e mult mai uşor de scris decât de făcut, dar este drumul firesc către a treia parte a ecuaţiei bunăstării. Când ajung la această parte a ecuaţiei, mintea majorităţii oamenilor joacă feste, pentru că insistă să pună întrebarea: Cum pot face mâine ceea ce fac acum ??
Deşi această întrebare a fost utilă în primele stadii ale construcţiei bunăstării, ea devine greşită în ultimul stadiu.

O întrebare mult mai bună aici este: CU CINE putem face mai bine ceea ce facem ?
Te invit să meditezi puţin la această întrebare… Aprofundarea ei merită multe ore de educaţie, dar contemplarea ei zilnică te va duce mai aproape de împlinire şi bunăstare în ecuaţia completă.

Fă bani si bine cu bucurie !



luni, 7 aprilie 2014

Calatoreste inteligent! Calatoresti, recomanzi si castigi !

Swiss Halley este un club exclusivist de turism. El pune la dispozitia membrilor sai un portal pentrurezervari de servicii turistice la cele mai mici preturi.
In club se poate intra doar pe baza de invitatie, iar cel care a lansat invitatia este recompensat.
Swiss Halley are 2 tipuri de comisionare: in sistem clasic si in sistem matriceal.



In sistem clasic se acorda urmatoarele comisioane:
- comision direct
- bonus de adancime
- bonus pentru masina
- bonus din rezervarile echipei
- extrabonus.


Dar, din experienta celor care au mai activat in firme MLM, se stie ca aceste comisioane devinconsistente dupa  foarte multa munca.  Aceste comisioane devin importante doar atunci cand echipa este suficient de mare.  In acest timp  multi dintre incepatori se demotiveaza si renunta.
Tocmai de aceea, Swiss Halley a  adaugat si un sistem de comisionare matriceal. Acesta are rolul de a asigura venituri mari in termen scurt si mediu pentru noii sai colaboratori. 

Astfel, in sistem matriceal Swiss Halley plateste urmatoarele comisioane :  
- 450 $ la iesirea din matricea mica
- 6000 $ la fiecare iesire din matricea mare.

Cei care sunt mai activi  pot calatori chiar gratis. Cu doar 2 persoane aduse in club au posibilitatea sa-si amortizeze costul unui voucher (al unei excursii ).  Si astfel au cazarea asigurata si fac economie la bugetul familiei!  Trebuie doar sa ne alegem destinatia!




http://excursiiswisshalley.blogspot.ro/2014/02/recomanzi-si-castigi-cu-swiss-halley.html